Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Faults & Fixes (D4)

Engine cut out
Post Reply  Down to end
Page 3 of 3 <123
GreatWhenTheyWork
 


Member Since: 26 Jun 2023
Location: Kent
Posts: 29

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Lux Auto Barolo BlackDiscovery 4

So bled the Lpfp once more, no change.
Iid shows 91 psi on fuel rail while cranking.
 https://www.disco3.co.uk/gallery/albums/us...100x33.gif  
Post #236722422nd Apr 2024 7:46 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4790

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

What kind of pressure / flow is there at the schrader? The rail pressure reading will be pretty meaningless until it fires up. If you are not getting a minimum 1.3 litres p/min at the schrader either the filter is blocked or the lpfp is shot.

But, the above is irrelevant if the original fault codes still present? Exclamation
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #236722722nd Apr 2024 7:58 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GreatWhenTheyWork
 


Member Since: 26 Jun 2023
Location: Kent
Posts: 29

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Lux Auto Barolo BlackDiscovery 4

GreatWhenTheyWork wrote:
Update, following Robbie’s thread….
Lpfp is pumping 1.4 Ltrs in a minute.
Pump pressure at the test point in the engine bay is a steady 6 psi, while cranking.

I rigged up a fuel pump and fuel supply to feed into the test point, the engine did try to fire twice but that was it.

I still need to dig into the engine bay and check the hpfp belt, a job for the weekend.

Could it be an issue with a cam position sensor ?


All ok
 https://www.disco3.co.uk/gallery/albums/us...100x33.gif  
Post #236722822nd Apr 2024 8:09 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4790

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Ah OK I'd forgotten you had already done that. So the only question now is whether P062A is still present?

If it is then it seems you still have a wiring issue! And, then there's the oil level sensor codes?
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #236723422nd Apr 2024 8:19 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GreatWhenTheyWork
 


Member Since: 26 Jun 2023
Location: Kent
Posts: 29

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Lux Auto Barolo BlackDiscovery 4

So, when I scan the car there are no engine fault codes at all.
I can read the oil volume etc, so the level sensor has fixed itself ?

These cars are awesome, still won’t fire up Sad
Tried with temp earth to engine/battery, no change just cranks, not firing.
 https://www.disco3.co.uk/gallery/albums/us...100x33.gif  
Post #236729623rd Apr 2024 11:14 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
PROFSR G
 


Member Since: 06 Mar 2017
Location: Lost
Posts: 4790

Ukraine 2009 Discovery 3 TDV6 Commercial XS Auto Stornoway GreyDiscovery 3

Open a high pressure fuel line and have someone crank the engine. Fuel should continuously spurt from the open line (allow for residual!!) If there's no fuel spurting, either the HPFP is kaput or the belt has snapped since you do have a good lp feed!

One caveat though, just be careful here as the fuel if under high pressure will hurt you, and never attempt this with a running engine!
 yµ (idµ - eAµ) ψ=mψ

 
 
Post #236731323rd Apr 2024 2:25 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
GreatWhenTheyWork
 


Member Since: 26 Jun 2023
Location: Kent
Posts: 29

United Kingdom 2012 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Lux Auto Barolo BlackDiscovery 4

Hi, ok great will give this a try and feed back. Thumbs Up
 https://www.disco3.co.uk/gallery/albums/us...100x33.gif  
Post #236733023rd Apr 2024 5:05 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Quad555
 


Member Since: 29 Apr 2024
Location: Hampshire
Posts: 1

England 2006 Discovery 3 TDV6 Metropolis LE Auto Java BlackDiscovery 3

Hi, did you get a fix for this, I have the same issue?
  
Post #23682957th May 2024 3:19 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 3 of 3 <123
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site