Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Technical (D3)

Warm air through drivers side vents only
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
walsie
 


Member Since: 03 Jul 2015
Location: wrexham
Posts: 89

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3
Warm air through drivers side vents only

I have warm air blowing through drivers side vents and floor vents but cold air through passenger side. I always use the heater on manual by selecting the manual buttons for feet/face etc. I've got both temp controls on max. When I change the temp of the passenger side to cold it gets colder but will not get warm. The same happens to their rear passenger vents behind the centre console, cold passenger side and warm drivers side.

I've read through other similar posts here on the forum and done the diagnosis/reset button combo and it appears to report back as OK. I haven't been in the car since doing that so don't know if the reset has done anything yet.

The fault seems to point to the passenger side blender motors. Can anyone back me up on this and also provide part numbers I'll need. A guide to replacement would also help!

Drivers side heated seat has also stopped working, Sod's law at this time of year!
  
Post #175243822nd Dec 2016 10:50 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Wil
 


Member Since: 25 Nov 2014
Location: Nr. Huntingdon, Cambridgeshire
Posts: 282

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

Obviously no replies, but did you get anywhere with this? We did 1000miles at Christmas with SWMBO complaining that her side was cold! Fortunately the heated seat was still working, but I suppose I ought to do something about the nag mode.
  
Post #176163511th Jan 2017 2:33 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
walsie
 


Member Since: 03 Jul 2015
Location: wrexham
Posts: 89

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

well i'm still woking on it. Its in the garage today and they think its the blend motor as it cant be anything else. Hopefully they will have stripped the dash down by now. I understand they are reluctant to do all that work if it turns out not to be the blend motor so i'm assuming they will use one of those cameras they can shove down the vent to see if the flaps are moving.

I'll keep you posted.

I was going to tackle it myself but as I have garage repairs cover with the AA i thought i might as well not get my hands dirty. I didn't fancy ripping out the dash if im honest.
  
Post #176164211th Jan 2017 3:02 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Slobbox
 


Member Since: 10 Jul 2015
Location: Ribble Valley
Posts: 257

United Kingdom 2006 Discovery 3 TDV6 SE Auto Rimini RedDiscovery 3

Did mine recently turned out to be the matrix which is a pain to get to. So make sure they check as if it is it all has to come apart again. Learn from my mistake
 Stephen

2006 SE, De-Tangoed, EGR Blanked 
 
Post #176165111th Jan 2017 3:32 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
walsie
 


Member Since: 03 Jul 2015
Location: wrexham
Posts: 89

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

how do you check if it is the matrix?
  
Post #176167811th Jan 2017 4:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Slobbox
 


Member Since: 10 Jul 2015
Location: Ribble Valley
Posts: 257

United Kingdom 2006 Discovery 3 TDV6 SE Auto Rimini RedDiscovery 3

On mine it was because i changed the blender motor put it all back together and still cold I should of guessed as if i turned it down to cold it blew icy but when on hot it was still cold just not as cold. It is doable your self just a lot of faff to get to.
 Stephen

2006 SE, De-Tangoed, EGR Blanked 
 
Post #176190711th Jan 2017 10:47 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
walsie
 


Member Since: 03 Jul 2015
Location: wrexham
Posts: 89

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Java BlackDiscovery 3

those symptoms are exactly the same as mine, if i turn down the temp it goes icy but on max it just gets a bit warmer but still cold.

so does that suggest its the matrix blocked up?
  
Post #176277113th Jan 2017 3:21 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Slobbox
 


Member Since: 10 Jul 2015
Location: Ribble Valley
Posts: 257

United Kingdom 2006 Discovery 3 TDV6 SE Auto Rimini RedDiscovery 3

It sounds like mine but ave you tried A HVAC reset to see if it shows any faults ?
To be honest it still could be either but it is that much hassle to get to the matrix or the blender motors it may be worth changing the lot.
 Stephen

2006 SE, De-Tangoed, EGR Blanked 
 
Post #176301213th Jan 2017 9:16 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 1 of 1
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums Follow DISCO3.CO.UK on twitter

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site