Advertise on DISCO3.CO.UK
Forum · Gallery · Wiki · Shop · Sponsors
DISCO3.CO.UK > Technical (D4)

Cruise control acceleration
Post Reply  Down to end
Page 2 of 2 <12
gstuart
 


Member Since: 21 Oct 2016
Location: kent
Posts: 12084

United Kingdom 2005 Discovery 3 TDV6 Base 7 Seat Auto Java BlackDiscovery 3

Many thks Bow down

Plus of i hope i haven’t taken the thread off course from the original question

Trouble is my brain starts to run away with itself and always like to learn , Must sit on hands and say “ gary, step away from the iPad” , Rolling with laughter
   
Post #223854027th Jun 2021 12:38 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Karl Mitchell
 


Member Since: 11 Mar 2021
Location: Somerset
Posts: 29

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 4
Constant acceleration in cruise control

When using set function, speed just keeps on creeping up. Not as aggressively as resume but like a moderate throttle press. Not as strong as just keeping set pressed.
I've tried using the cruise control buttons to navigate the iid tool menus and it seems to work as expected. So don't think the switchpack is at fault.  
The instrument shows the selected speed but the vehicle accelerates past that and keeps going until you cancel, brake or crash presumably lol
The cruise speed remains at the set amount in the display, and the cruise control buttons work fine to navigate the iid tool menu. Occasionally, speed minus control will change down the speed value in the display but the vehicle continues to accelerates. Mostly the speed down button just causes random values to appear in the display.
Have spoken to the team at gap, but they are stumped and suggested posting here, so.....
 

Last edited by Karl Mitchell on 30th Jun 2021 8:49 pm. Edited 1 time in total 
Post #223926030th Jun 2021 8:02 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
lynalldiscovery
 


Member Since: 22 Dec 2009
Location: Maidstone
Posts: 7114

United Kingdom 2006 Discovery 3 TDV6 Metropolis LE Auto Bonatti GreyDiscovery 3

We get lots of dash/steering wheel button issues at work due to drivers smothering the dash in alcohol spray, this gets in the switches and effects the rubber membranes inside, so the switches can work okay but also do odd things at the same time.
 Give them just enough.  
Post #223926130th Jun 2021 8:07 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Karl Mitchell
 


Member Since: 11 Mar 2021
Location: Somerset
Posts: 29

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Fair enough, although no liquid or cleaning products have been used on this D4 since I've had it.(some months now)
If it was a switchpack issue, surely the value in the ipc would rise as if the + button was pressed? Mine says 40mph say, but keeps accelerating. The display stays at 40 though!
  
Post #223926330th Jun 2021 8:14 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Karl Mitchell
 


Member Since: 11 Mar 2021
Location: Somerset
Posts: 29

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Anyone else had this issue? Or found a solution?
 The expert is the last person called - usually to share the blame!  
Post #223927430th Jun 2021 8:50 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
TigerRecovery
 


Member Since: 31 May 2017
Location: Long Stratton, Norwich, Norfolk
Posts: 890

Wales 2016 Discovery 4 3.0 SDV6 Landmark LE Auto Waitomo GreyDiscovery 4

I remember an issue years ago in a Ford Mondeo where you could keep pressing the + button and it would try to get to 255KMH.

Has the engine been mapped?
 1972 Range Rover Classic 2 door V8
2013 Land Rover Discovery 4 HSE - SCRAPPED
2016 Land Rover Discovery 4 Landmark
2022 Volvo XC40 T5 PHEV 282HP FWD 3 cylinder! 
 
Post #223927930th Jun 2021 9:26 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Karl Mitchell
 


Member Since: 11 Mar 2021
Location: Somerset
Posts: 29

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Not to my knowledge. Certainly nothing like that prior to this occurrence.
How would I know anyway?
 The expert is the last person called - usually to share the blame!  
Post #223928530th Jun 2021 10:28 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
simo938
 


Member Since: 28 Mar 2016
Location: Sheffield
Posts: 7

United Kingdom 2011 Discovery 4 3.0 SDV6 HSE Auto Stornoway GreyDiscovery 4

This sounds very similar to mine, not managed to find a cause yet. It does seem to maintain the correct speed going up inclines though, however on a slight down gradient it will just keep rising slightly until I ‘chicken out’
  
Post #224336725th Jul 2021 1:28 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Karl Mitchell
 


Member Since: 11 Mar 2021
Location: Somerset
Posts: 29

United Kingdom 2010 Discovery 4 3.0 TDV6 XS Auto Stornoway GreyDiscovery 4

Yes.it is tedious. Bah humbug.
Might risk a visit to the stealer.
 The expert is the last person called - usually to share the blame!  
Post #224337825th Jul 2021 2:45 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
the_diesel
 


Member Since: 03 Sep 2013
Location: Gold Coast
Posts: 2

Australia 2010 Discovery 4 3.0 SDV6 SE Tech Auto Nara BronzeDiscovery 4

I have this issue, worked fine then suddenly this acceleration started on cruise control selection.

It started at the same time I started getting occasional faults from the ABS ECU, invalid data received from some other ECU, I will have to look back, was related to headlights (weird)...

I have read a few threads on the internet about others with the same issue, no one has posted a solution.
  
Post #229176416th May 2022 12:06 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Disco_Mikey
 


Member Since: 29 May 2007
Location: Dundee, Scotland
Posts: 20017

Scotland 2005 Discovery 3 TDV6 HSE Auto Cairns BlueDiscovery 3

Had this on a customers car once. Set cruise at any speed, and it would accelerate by its self upto 80-something mph. Had us stumped for a while!

The EPB module had broken off the bubber mounts that secure it to the chassis, and was leaning forward

We replaced the mounts, problem solved. Be worth checking
 My D3 Build Thread

TDV8 Retrofit Build Thread 
 
Post #229176616th May 2022 5:28 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
the_diesel
 


Member Since: 03 Sep 2013
Location: Gold Coast
Posts: 2

Australia 2010 Discovery 4 3.0 SDV6 SE Tech Auto Nara BronzeDiscovery 4

Thank you for that, I have always leaned towards a simple wiring fault or a bad earth, but it could be anywhere 😂

I will definitely check this at the weekend and report back.

It operates randomly, sometimes slowly accelerating constantly, other times it goes for it...
  
Post #229188017th May 2022 5:53 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Display posts from the last:  
Post Reply Back to top
Page 2 of 2 <12
Jump to:  
Previous Topic | Next Topic >


Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



DISCO3.CO.UK Copyright © 2004-2022 Futuranet Ltd & Martin Lewis
DISCO3.CO.UK RSS Feed - All Forums

DISCO3.CO.UK is independent and not affiliated to Land Rover.
Switch to Mobile Site